Veelgestelde vragen over Koffie Capsule Recycling Nederland
Is koffie drinken uit koffiecapsules een duurzame manier om koffie te drinken?
Je vraagt je misschien af: “Met al dat afval van een enkel kopje koffie, waarom stoppen we niet gewoon met het gebruik van koffiecapsules?” Een heel begrijpelijke vraag, maar verrassend genoeg is koffie drinken vanuit een capsule wel een duurzame manier van koffie drinken. We leggen je graag uit waarom:
Het grootste effect op CO2-uitstoot is de energie die thuis nodig is om de koffie te zetten. Dit heb je voor alle soorten bereidingsmethode nodig.
Daarna komen de CO2-emissies die vrijkomen tijdens het verbouwen van koffie in de koffieproducerende landen. Wanneer je minder koffie gebruikt, is de CO2-emissie ook lager. Bij capsulekoffie gebruik je per kopje tussen de 5,5 tot 10 gram koffie. Bij filterkoffie gebruik je 7 tot 11,5 gram per kopje koffie en bij bonenkoffie wel 9 tot 12,5 gram koffie*.
*Bron: Quantis, 2020 en Sphera, 2023
Als derde heeft de verpakking een grote milieu-impact. Daarmee willen we met deze vereniging onze CO2-emissies verlagen door significant meer aluminium en plastic capsules uit te sorteren om ze vervolgens volwaardig te kunnen recyclen.
Uiteindelijk blijkt uit al deze factoren dat er geen significant verschil is in de milieu-impact tussen de verschillende soorten koffie en bereidingsmethoden.
Vragen over de vereniging
Negen producenten van aluminium en plastic koffiecups hebben zich verenigd in de KCR-NL. Samen zijn ze goed voor 90% van de Nederlandse koffiecapsulemarkt. Dit zijn Ahold Delhaize Coffee Company, Beyers, CAPPAC, Euro-Caps, Jacobs Douwe Egberts, Nespresso, Nestlé, Simon Levelt en UCC.
Daarnaast werkt de vereniging samen met brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland en afvalverwerker Omrin.
Op dit moment hebben een aantal leden een eigen recycling programma waarbij consumenten gebruikte capsules kunnen inleveren voor recycling. Maar via onder andere deze methode van inzameling komt slechts 25% van de verkochte capsules terug. Met de oprichting van de nieuwe vereniging sluiten we aan bij de brede maatschappelijke wens om verpakkingsafval te verduurzamen en tot een circulaire economie te komen. In de gemeenten waar ze aan nascheiding van restafval doen kunnen we dan aluminium en plastic capsules uit het restafval gesorteerd worden door de afvalverwerkers maakt het mogelijk dat er we veel meer capsules gerecycled gaan worden.
Het doel van de vereniging is om de recyclingpercentages van koffiecapsules significant te verhogen door het vergemakkelijken van recycling voor de consument en zo bij te dragen aan de circulaire ambities van de overheid. De vereniging streeft ernaar de recyclingpercentages van aluminium capsules te verhogen van de huidige 25% naar 75% in 2026 en van 5% naar 60% voor plastic capsules.
Voor de mensen thuis wordt het eenvoudiger om gebruikte koffiecapsules te recyclen, aangezien ze deze straks gewoon thuis bij het restafval kunnen deponeren, zonder de noodzaak om ze naar een particulier inzamelpunt te brengen. Vervolgens worden de capsules door middel van nascheiding gesorteerd voor verdere recycling. Aangezien de integratie van nascheiding van koffiecapsules geleidelijk per gemeente wordt geïmplementeerd, kan er via deze website een postcodetracker worden ingevuld. Hiermee kan je checken of je koffiecapsules nog steeds naar een particulier inzamelpunt moeten brengen, of dat ze kunnen overschakelen naar het weggooien in het restafval, in de wetenschap dat de capsules vervolgens worden gesorteerd en gerecycled.
Op dit moment worden die capsules samen met het andere restafval verbrand. Een klein deel van het aluminium wordt uit de bodem-as gehaald. Om deze situatie te verbeteren, hebben we de vereniging opgericht en werken we in fases naar landelijke dekking.
Voor die gemeentes zijn we in gesprek met het Afvalfonds, om dit ook in deze gemeentes te bewerkstelligen.
De nieuwe vereniging streeft ernaar de recyclingpercentages van aluminium capsules te verhogen van de huidige 25% naar 75% in 2026, en van 5% naar 60% voor plastic capsules. Wanneer meer afvalverwerkers zich bij het initiatief aansluiten, gaan de cijfers aanzienlijk omhoog.
Vragen over de verpakking
Op dit moment is er geen wetenschappelijke consensus over welk verpakkingsmateriaal beter is. We kiezen nu voor recycling van aluminium en plastic maar we sluiten de mogelijkheid niet uit dat met toekomstige innovaties composteerbare cups ook een oplossing blijken. Op dit moment is het moeilijk om de ecologische voetafdruk van composteerbare en recyclebare capsules te meten en te vergelijken, voornamelijk vanwege de complexiteit rondom levenscyclusanalyses. Hierdoor wordt het beoordelen van de milieu-impact van deze capsules bemoeilijkt. De huidige verwerking van composteerbare capsules kent nog te veel problemen. In Nederland adviseert Rijkswaterstaat daarom om alle koffiecapsules, ook de composteerbare capsules, bij het restafval te gooien. Een ander issue is dat je voor composteerbare cups elke keer weer opnieuw de grondstoffen moet maken, terwijl je aluminium oneindig in de keten kunt houden. Biologisch afbreekbaar materiaal valt uiteen in water en CO2 en is niet recyclebaar. Aluminium daarentegen is eindeloos recyclebaar.
Koffiecapsules blijven een goede oplossing om de kwaliteit en versheid van koffie te waarborgen, terwijl voedselverspilling wordt geminimaliseerd. Een capsule maakt het mogelijk om koffie nauwkeurig te doseren en op de meest precieze manier te consumeren: de capsules en koffieapparaten gebruiken exacte verhoudingen van water, koffie en energie die nodig zijn voor één kopje, terwijl de smaak behouden blijft. Het doel van de vereniging is om de recycling van koffiecapsules te vergemakkelijken voor de consument en zo bij te dragen aan de circulaire economie.