Veelgestelde vragen over Koffie Capsule Recycling Nederland

Is koffie drinken uit koffiecapsules een duurzame manier om koffie te drinken?
Je vraagt je misschien af: “Met al dat afval van een enkel kopje koffie, waarom stoppen we niet gewoon met het gebruik van koffiecapsules?” Een heel begrijpelijke vraag, maar verrassend genoeg is koffie drinken vanuit een capsule wel een duurzame manier van koffie drinken. We leggen je graag uit waarom:
Het grootste effect op de CO2 – uitstoot zijn de emissies die vrijkomen tijdens het verbouwen van koffie in de koffieproducerende landen. Wanneer je minder koffie gebruikt, is de CO2-emissie ook lager. Bij capsulekoffie gebruik je per kopje tussen de 5,5 tot 10 gram koffie. Bij filterkoffie gebruik je 7 tot 11,5 gram per kopje koffie en bij bonenkoffie wel 9 tot 12,5 gram koffie.*
Daarna komen de CO2-emmisies voor de energie die thuis nodig is om de koffie te zetten. Dit heb je voor alle soorten bereidingsmethode nodig.
Als derde heeft de verpakking een milieu-impact. Daarmee willen we met deze vereniging onze CO2-emissies verlagen door significant meer aluminium en plastic capsules uit te sorteren om ze vervolgens volwaardig te kunnen recyclen.
*Bron: Quantis, 2020 en Sphera, 2023
Vragen over de vereniging
Tien producenten van aluminium en plastic koffiecups hebben zich verenigd in de KCR-NL. Samen zijn ze goed voor ongeveer 95% van de Nederlandse koffiecapsulemarkt. Dit zijn Ahold Delhaize Coffee Company, Beyers, CAPPAC, Euro-Caps, Jacobs Douwe Egberts, Nespresso, Nestlé, Simon Levelt, Illy en UCC.
Daarnaast werkt de vereniging samen met brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland, RAVN (Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland ) en FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) en afvalverwerker Omrin en HVC.
Op dit moment hebben een aantal leden een eigen recycling programma waarbij consumenten gebruikte capsules kunnen inleveren voor recycling. Maar via onder andere deze methode van inzameling komt slechts 25% van de verkochte capsules terug. Met de oprichting van de nieuwe vereniging sluiten we aan bij de brede maatschappelijke wens om verpakkingsafval te verduurzamen en tot een circulaire economie te komen. De koffiesector wil actief bijdragen aan een duurzame economie waarbij aluminium en plastic worden gerecycled van afval tot grondstof. Bij Koffie Capsule Recycling Nederland vinden we dat we geen cup moeten verspillen. Dat realiseren we door met partners te werken aan onze ‘waste no cup’-missie.
Het doel van de vereniging is om de recyclingpercentages van koffiecapsules significant te verhogen door het vergemakkelijken van recycling voor de consument en zo bij te dragen aan de circulaire ambities van de overheid. We willen de recyclingpercentages van aluminium capsules verhogen van de huidige 25% naar 75% en van 5% naar 60% voor plastic capsules. Samen met de Nederlandse afvalverwerkers werken we aan een landelijk dekkend systeem voor de optimale recycling van gebruikte aluminium en plastic koffiecapsules uit restafval. Dat doen we door te investeren in technologieën en optimalisaties bij afvalverwerkers. Onze ambitie is om uiterlijk in 2027 landelijke dekking te realiseren.
Voor de mensen thuis wordt het eenvoudiger om gebruikte koffiecapsules te recyclen, aangezien ze deze straks gewoon thuis bij het restafval of bij het PMD kunnen deponeren. Vervolgens worden de capsules bij een afvalverwerker gesorteerd voor verdere recycling. Aangezien de integratie van nascheiding van koffiecapsules geleidelijk per gemeente wordt geïmplementeerd, kan er via deze website een postcodetracker worden ingevuld. Hiermee kan je checken of je koffiecapsules nog steeds naar een inzamelpunt van de koffiemerken moeten brengen, of dat ze kunnen overschakelen naar het weggooien in het restafval, in de wetenschap dat de capsules vervolgens worden gesorteerd en gerecycled.
Het bestuur bestaat uit directieleden van de leden van de vereniging. Zij volgen elkaar bij toerbeurt op. De vereniging heeft per mei 2024 Nienke Bloemers aangesteld als directeur.
Op dit moment worden die capsules samen met het andere restafval verbrand. Een klein deel van het aluminium wordt uit de bodem-as gehaald. Om deze situatie te verbeteren, hebben we de vereniging opgericht en werken we in fases naar landelijke dekking van koffiecapsule recycling.
Voor die gemeentes zijn we in gesprek met het Afvalfonds, om dit ook in deze gemeentes te bewerkstelligen.
Koffie capsule recycling is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste draagt het bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid. Door ze te recyclen, kunnen deze materialen opnieuw worden gebruikt en wordt de hoeveelheid afval verminderd. Ten tweede helpt koffie capsule recycling bij het verminderen van de CO2-uitstoot. Het recyclen van capsules vereist minder energie en grondstoffen dan het produceren van nieuwe verpakkingen. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk van koffieconsumptie verkleind.
De leden zijn gestart vanuit de branchevereniging voor Koffie & Thee maar omdat niet alle leden recyclebare koffiecapsules produceren en het om serieuze investeringen gaat, hebben negen producenten een eigen vereniging opgericht. Met een eigen vereniging krijgt het onderwerp de gerichte aandacht en focus is die nodig is om de missie te realiseren.
Ze verkopen geen plastic of aluminium capsules. Dat is een voorwaarde om mee te doen.
Vragen over de verpakking
Op dit moment is er geen wetenschappelijke consensus over welk verpakkingsmateriaal beter is. We kiezen nu voor recycling van aluminium en plastic maar we sluiten de mogelijkheid niet uit dat met toekomstige innovaties composteerbare cups ook een oplossing blijken. Op dit moment is het moeilijk om de ecologische voetafdruk van composteerbare en recyclebare capsules te meten en te vergelijken, voornamelijk vanwege de complexiteit rondom levenscyclusanalyses. Hierdoor wordt het beoordelen van de milieu-impact van deze capsules bemoeilijkt. De huidige verwerking van composteerbare capsules kent nog te veel problemen. In Nederland adviseert Rijkswaterstaat daarom om alle koffiecapsules, ook de composteerbare capsules, bij het restafval te gooien. Een ander issue is dat je voor composteerbare cups elke keer weer opnieuw de grondstoffen moet maken, terwijl je aluminium oneindig in de keten kunt houden. Biologisch afbreekbaar materiaal valt uiteen in water en CO2 en is niet recyclebaar. Aluminium daarentegen is eindeloos recyclebaar.
Koffiecapsules blijven een goede oplossing om de kwaliteit en versheid van koffie te waarborgen, terwijl voedselverspilling wordt geminimaliseerd. Een capsule maakt het mogelijk om koffie nauwkeurig te doseren en op de meest precieze manier te consumeren: de capsules en koffieapparaten gebruiken exacte verhoudingen van water, koffie en energie die nodig zijn voor één kopje, terwijl de smaak behouden blijft. Het doel van de vereniging is om de recycling van koffiecapsules te vergemakkelijken voor de consument en zo bij te dragen aan de circulaire economie.
Vragen over faillissement Blokker
We begrijpen dat je vragen hebt naar aanleiding van de nieuwsberichten over het faillissement van Blokker. Je kunt jouw aluminium koffiecapsules helaas niet meer inleveren bij Blokker filialen. Er is op dit moment nog geen andere winkel keten die koffiecapsules inzamelt. Je kunt op dit moment jouw aluminium koffiecapsules recyclen via het Nespresso recyclesysteem en het recycle programma van Douwe Egberts en L’OR. Kijk hiervoor op de websites van deze merken en bestel een gratis recyclezak of verzendlabel.
Nog even geduld: Helaas is er op dit moment voor huismerk koffiecapsules geen passende oplossing om deze in te leveren. De Vereniging werkt aan een structurele oplossing van de recycling van koffiecapsules uit het restafval en PMD (Plastic, Metaal, Drinkpakken). Dat vraagt grote technische aanpassingen bij de afvalverwerkers en kost daarom tijd om te implementeren.
We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat je jouw aluminium en plastic koffie capsules straks met een gerust hart bij het restafval kunt gooien. Houd onze site in de gaten en doe de postcodecheck om te kijken wat in jouw gemeente van toepassing is.
Koffiecapsules worden nog niet toegelaten bij het PMD (Plastic, Metaal, Drinkpakken). Wanneer koffiecapsules bij het PMD belanden worden ze op dit moment nog verband. We zijn in gesprek met Verpact om ervoor te zorgen dat koffiecapsules ook uit het PMD gerecycled kunnen worden. De vereniging investeert in de technologie die daarvoor nodig is. Via de postcodecheck kun je gemakkelijk zien wat op dit moment de juiste recyclingsoplossing is voor jou.
Nee dat is op dit moment niet duidelijk en dat is een besluit van de retailer zelf waar KCR helaas geen invloed op heeft.
Blokker is niet door KCR aangewezen als inzamelpunt, dit was een eigen initiatief van Blokker. Er wordt door KCR geen (ander) inzamelpunt aangewezen. Wanneer er een andere partij interesse heeft om de inzameling van koffiecapsules over te nemen werken we daar, net als bij Blokker, graag mee samen op het gebied van communicatie.
Zakken zijn gratis te bestellen via de merken Nespresso & Dolce Gusto. Douwe Egberts en L’OR hebben ook een recycleprogramma. Kijk daarvoor op de websites van de merken.
De vereniging KCR zamelt zelf geen capsules in. Het is daarom niet mogelijk om capsules naar het kantoor van de Vereniging te sturen.
Wij juichen de recycling van koffiecapsules toe. Helaas beschikken we niet over de logistieke capaciteit om koffiecapsules op te halen en naar de verwerkers te brengen. Daarom werken we aan een structurele oplossing om koffiecapsules uit het restafval te sorteren.
Vragen over gemeenten met nascheiding en/of bronscheiding
Aangezien de integratie van nascheiding van koffiecapsules geleidelijk per gemeente wordt geïmplementeerd, staat er op de website van onze vereniging een handige postcodetracker. Hiermee kunnen consumenten checken of ze hun koffiecapsules nog steeds naar een particulier inzamelpunt moeten brengen, of dat ze kunnen overschakelen naar het weggooien in het restafval, in de wetenschap dat de capsules vervolgens worden gesorteerd en gerecycled.
Op dit moment worden die capsules samen met het andere restafval verbrand. Een klein deel van het aluminium wordt uit de bodem-as gehaald. Om deze situatie te verbeteren zijn we in gesprek met Verpact over de datum wanneer koffiecapsules bij het PMD mogen.
Op dit moment worden die capsules samen met het andere restafval verbrand. Een klein deel van het aluminium wordt uit de bodem-as gehaald. Om deze situatie te verbeteren, hebben we de vereniging opgericht en werken we in fases naar landelijke dekking van koffiecapsule recycling. Door onze missie zorgen we niet alleen voor minder verbranding van koffiecapsules maar ook voor minder verbranding van ander klein aluminium en plastic materiaal.
In 2026 willen we met alle nascheiders en bronscheiders samenwerken. Daarvoor zijn we in gesprek met deze afvalverwerkers. Met Attero in Wijster en AEB Amsterdam zijn de gesprekken in een vergevorderd stadium. Bij Pre Zero, KSI, AVR en N+P hebben we de eerste gesprekken gevoerd. Met koplopers Omrin zijn we in 2023 tot een contract gekomen en met HVC in december 2024.
Momenteel wordt bij een deel van de afvalverwerkers al koffiecapsules uitgesorteerd, maar nog niet overal. De vereniging betaalt mee aan investeringen om deze sortering in de toekomst mogelijk te maken bij andere afvalverwerkers. Op de website vind je een infographic waarin het afvalproces wordt uitlegd. De vereniging investeert mee in een speciale sorteermachine waarbij het klein aluminium, zoals aluminium koffiecapsules, eruit gehaald wordt. Dit geldt ook voor de plastic koffiecapsules.
Overige vragen
Er bestaan initiatieven van leden om het aandeel plastic in de koffiecapsules te verminderen. Gezamenlijk werken we aan het halen van de wettelijke en bovenwettelijke doelstellingen op recycling en investeren we in het vinden van duurzame oplossingen. Bij de nascheiding gaat HVC uit de huidige residustroom kleine items uitsorteren waarin momenteel de plastic capsules zitten, dit zal niet alleen ten goede komen van capsules maar ook voor andere waardevolle kleine plastic materialen. Voor specifieke vragen over keuzes van leden verwijzen we naar de leden zelf.
Koffiecapsules blijven een goede oplossing om de kwaliteit en versheid van koffie te waarborgen, terwijl voedselverspilling wordt geminimaliseerd. Een capsule maakt het mogelijk om koffie nauwkeurig te doseren en op de meest precieze manier te consumeren: de capsules en koffieapparaten gebruiken exacte verhoudingen van water, koffie en energie die nodig zijn voor één kopje, terwijl de smaak behouden blijft. Het doel van de vereniging is om de recycling van koffiecapsules te vergemakkelijken voor de consument en zo bij te dragen aan de circulaire economie.
Sommige leden hebben al jaren eigen recyclinginitiatieven. Echter 1 op de 4 consumenten maakt daar gebruik van. Om het recyclingpercentage te verhogen hebben we dit initiatief genomen. Echter de Nederlandse afvalverwerking is complex ingericht. In Nederland is er geen landelijke manier van afval scheiden waardoor wij ook niet met één oplossing kunnen komen. In Duitsland en België is de situatie anders, daar wordt nationaal gebruik gemaakt van bronscheiding. Vandaar dat wij gefaseerd te werk gaan. We hebben nu al een oplossing voor de consument via de private recyclingstroom maar die werkt onvoldoende. Om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken starten we nu met investeren in het uitsorteren van cups uit het restafval.
Ja. In de praktijk wordt een deel van de plastic capsules uitgesorteerd en gerecycled, blijkt uit de samples die wij afnemen bij de afvalverwerkers. Dit aandeel kan alleen omhoog door verdere optimalisaties op de lijnen bij de verschillende afvalverwerkers.